Tert.am-ը գրում է.

 

 

Քչերն են ուշադրություն դարձնում ամենօրյա սննդակարգին և հատկապես՝ առօրյա օգտագործման սննդամթերքում կանցերոգենի պարունակությանը, սակայն քաղցկեղով հիվանդանալու 1.5 մլն դեպքը` գրանցված նախորդ տարվա ընթացքում, ստիպում է առավել մեծ ուշադրություն դարձնել այն սննդին, որը մենք ընդունում ենք ամեն օր, և որը կարող է հանգեցնել այս կամ այն տիպի քաղցկեղի առաջացմանը: Այս մասին գրում է naturalon.com կայքը` ներկայացնելով 10 մթերք, որոնք կարող են կանցերոգեն նյութ պարունակել:

 


1. Միկրոալիքային վառարանում պատրաստված ադի բուդի


Նախ՝ այն վտանգավոր է այն պատճառով, որ վառարան է դրվում հատուկ տոպրակներով, որոնց քիմիական բաղադրության մեջ առկա է պերֆտորոկապրիլային թթու: Այս տոքսիկ նյութն առկա է նաև սովորական տոպրակներում: Հետազոտության արդյունքում պարզվել է, որ այն անպտղություն և քաղցկեղ է առաջացնում: Այս քիմիական նյութը հայտնի է որպես կանցերոգեն: Ինչ վերաբերում է եգիպտացորենին, այն դիացետիլ քիմիական նյութ է պարունակում:

 

2. Ոչ օրգանական միրգ


Ոչ օրգանական մրգերը հագեցած են որոշ շատ վտանգավոր պեստիցիդներով, ինչպիսիք են տիոդիկարբ և ատրազին քիմիկատները, ինչպես նաև՝ բարձր ազոտային պարարտանյութերը:



3. Պահածոյացված լոլիկ


Իրականում ցանկացած պահածոյացված ուտելիք վտանգավոր է` հաշվի առնելով այն, թե ինչպես են դրանք փակվում: Կափարիչը փակելու համար հաճախ օգտագործում են բիսֆենոլ A քիմիկատը: Լոլիկի պահածոն առավել վտանգավոր է դր թթվության պատճառով, որն ստիպում է կափարիչի մոտ առկա քիմիկատներին ներթափանցել լոլիկի մեջ:


4. Վերամշակված մսամթերք


Այս շարքին են պատկանում նրբերշիկը, բեկոնը և այլն: Դրանք մի շարք քիմիկատներ են պարունակում, օրինակ՝ նատրիումի նիտրատները, որոնք հայտնի կանցերոգեններ են:

 

 

 

Շարունակությունը` այստեղ: