Այսօր կպատմենք մեզ բոլորիս հայտնի և սիրելի ուրցի բուժիչ հատկությունների մասին։ Այս բնական հակաբիոտիկը նաև հակավիրուսային, սպազմոլիտիկ, անտիսեպտիկ հատկություններով է օժտված։ Ուրցը ոչնչացնում է ախտածին մանրէները, խթանում է օրգանիզմի պաշտպանական ուժերը, մաքրում է շլակներից, մեծացնում է օրգանիզմի դիմադրողականությունը, խթանում է լեյկոցիտների ձևավորմանը։
Ուրցի եթերայուղը հազարապատիկ բացելու դեպքում էլ այն, միևնույն է, ոչնչացնում է ստաֆիլոկոկը։ Այս եթերայուղն ի վիճակի է 90 տոկոսով ոչնչացնելու ախտածին միկրոօրգանիզմները ընդամենը երեք ժամում՝ գոլորշացման ընթացքում։
Ամենից հաճախ այս բույսը կիրառում են ինֆեկցիոն–շնչառական հիվանդությունների դեպքում։ Այն բուժիչ ազդեցություն է գործում հազի, լարինգիտի, կոկորդի բորբոքումների, ասթմատիկ երևույթների, քթի խոռոչի վարակիչ պաթոլոգիաների դեպքում, ջրիկացնում է խորխը, փափկեցնում է լորձաթաղանթը։
Այս բուրավետ խոտն օգնում է նաև ընկճախտի, մշտական հոգնածության, ուշադրության ցածր կենտրոնացման դեպքում։ Բացի այդ՝ ուրցը լավացնում է հիշողությունը, կարգավորում է արյան շրջանառությունը, կարգի է բերում ցածր ճնշումը։
Ուրցն օգտագործվում է նաև.
• Արգանդի լորձաթաղանդի բորբոքման և կանդիդոզի դեպքում,
• Եղունգների սնկային հիվանդությունների դեպքում,
• Ոչնչացնում է մակաբույծներին,
• Որպես միզամուղ,
• Միջատների խայթոցների դեպքում,
• Բարելավում է մաշկի և մազերի վիճակը։
Մենք սովոր ենք օգտագործել ուրցը որպես համեմունք կամ թեյ, սակայն նրա բուժական հատկությունները նույնպես պակաս ուշադրության արժանի չեն։