Պարտադիր չէ բարձր ջերմությունն իջեցնել քիմիական դեղամիջոցներով: Կարելի է պարզապես դեղաբույսեր օգտագործել: Ներկայացնում ենք դրանցից մի քանիսը:
• Մորենու (малина) ցողունները ամենաարդյունավետ ջերմիջեցնող և քրտնեցնող միջոցներից մեկն են: Ընդ որում, ինչքան ցողունը հաստ լինի, այնքան ավելի լավ: Ցողունները պետք է եփել 20-30 րոպե՝ մինչև մուգ մորեգույն եփուկ ստանալը: Խմեք օրվա ընթացքում մի քանի անգամ: Արդյունավետ են նաև ծաղիկներն ու չորացրած պտուղները:
• Լորենու ծաղիկները թրմել մեկ խնձորի կեղևի հետ, ավելացնել մեղր և արագ, մեկը մյուսի ետևից, խմել 3-5 բաժակ:
• Ուռենու կեղևը բնական սալիցինաթթվի աղբյուր է: Պետք է վերցնել 20 գ մանրացրած կեղև, եփել 200մլ եռացող ջրում, թրմել 30 րոպե և օրը 5-6 անգամ խմել 1ճ.գ.:
• Ջերմությունն իջեցնելու և քրտնելու համար պետք է թրմել և թեյի նման խմել հաղարջենու (смородина) տերևները:
Առո՛ղջ եղեք: