Aroxj.am-ը գրում է.

 

Այն մթերքները, որոնք օգտակար են օրգանիզմին, հաճախ վնասում են ատամները: Բացի սուրճից, կարմիր գինուց և ծխախոտից, որոնցից ատամի էմալը փչացնում է, կան մթերքներ, որոնք ևս վնասում են ատամները: Ներկայացնենք այդ մթերքները:


1. Հատապտուղներ


Ազնվամորին (և այլ մուգ ու կարմիր հատապտուղներ) պարունակում է թթուներ և գունավոր նյութեր, որոնք գունավորում են էմալը:


2.Չորացրած մրգեր


Եթե դրանց մնացորդները մնում են ատամներին կամ ատամների միջև, ապա էմալը երկարատև մաքրման կարիք ունի: Այդ մթերքները մեխանիկական վնաս են պատճառում ատամներին:


3.Արքայախնձոր


Հաճախ արքայախնձորը կամ արքայախնձորի հյութը օգտագործելիս ատամները սկսում են կոտրվել: Դրա պատճառը այդ մրգի բաղադրության մեջ բարձր թթվայնությունն է:


4.Նարինջ


Նարինջը և դրա հյութը վնասում են էմալը: Այն պարունակում է ուժեղ թթուներ, որոնք քայքայում են էմալը: Ապացուցված է, որ նարնջի հյութը նվազենում է էմալի ուժը 84%-ով, հանգեցնում է ատամի անկմանը և ավելացնում կարիեսի առաջացման հնարավորությունը:

 

Շարունակությունը` այստեղ: