Բոլորի համար սովորական մթերքները կանցերոգենների աղբյուր են հանդիսանում

Դանիայի սննդի Ազգային ինստիտուտը կարծում է, որ սովորական մթերքները վտանգավոր միացությունների աղբյուր են հանդիսանում: Գիտնականները 2004-2011 ընթացքում չափել են սննդամթերքի մեջ մտնող մի շարք նյութերի կազմը:

Պարզվեց, որ անօրգանական մկնդեղի, ակրիլամիդի, կապարի, կադմիումի սահմանային թույլատրելի նորմաների, ինչպես նաեւ պոլիքլորացված բիֆենիլների եւ դիօքսինի սպառումը ամբողջությամբ վերցված նվազել է համեմատ 2003 թ.: Սակայն, դրանց մակարդակը մթերքներում դեռեւս նորմայից բարձր է:

Մինչդեռ, ակրիլամիդի սպառման նույնիսկ չափավոր կոնցենտրացիաները վտանգավոր են առողջության համար: Հնարավոր է քաղցկեղի զարգացում: Այս միացությունը ձեւավորվում, երբ ածխաջրերով հարուստ սնունդը տապակում են կամ եփում:

Մասնագետները խորհուրդ են տալիս ջերմային մշակումը սահմանափակել մինչեւ 175 աստիճանով: 36% - ը վտանգավոր միացությունների գալիս են կարտոֆիլից, 30% - սուրճից, 13% - հացից (վիճակագրությունը ակտուալ է մեծահասակների համար): Երեխաների համար 43% - կարտոֆիլից, 20% - չիպսերից եւ շոկոլադից, 16% - հացից:

Բացի այդ, այս տեսանկյունից երեխաների համար վտանգավոր են բրնձե թխվածքները եւ բրնձի շիլան: Դրանք պարունակում են անօրգանական մկնդեղ: Բրնձի երկարաժամկետ սպառումը կարող է քաղցկեղ զարգացնել: