Մեզանից շատերի համար սուրճ ըմպելը առօրյաի անբաժանելի մասն է։ Անցկախ նրանից թէ ինչով ենք զբաղվում, այս բուրումնավետ ըմպելիքը միշտապես ուրախացնում է մեզ։ Սակայն քչերին է հայտնի, թէ ինչ է տեղի ունենում օրգանիզմի հետ մեկ բաժակ սուրճ ըմպելուց հետո։ 

 


Այս թեման բոլորի համար պարզաբանելու համար, մենք որոշել են քայ առ քայլ ներկայացնել, թէ ինչ է տեղի ունենում մեր օրգանիզմի հետ՝ սուրճ ըմպելուց հետո։

 


Առաջին 10 րոպենեի ընթացքում սուրճի հիմնական մասը՝ կոֆեինը, հայտնվում է արյան մեջ՝ ինչի արդյունքում արագանում է սրտի աշխատանքը և բարձրանում է արյան ճնշումը։

 

Սուրճն ըմպելուց 20 րոպե անց ավելանում է ուշադրությունը, հեշատնում է որոշումներ կայացնելը և խնդիրներ լուծելը։ Նաև նվազում է հոգնածության զգացումը և բարձրանոմ աշխատունակությունը։

 


30 րոպե անց օրգանիզմն արտադրում է ադրենալինի մեծ չափաբաժին, ինչը լիցքավորում է մեզ էներգիայով և լայնացվնում է բիբերը՝ զգալիորեն բարելավելով տեսողությունը։

 

40 րոպե անց ավելանում է սերոտոնինի քանակը, ինչի արդյունքում բարելավվում է շարժման համար պատասխանատում նեյրոնների աշխատանքը և մկանների ուժը։

 


4 ժամ անց տեղի է ունենում ճարպերի տրոհում՝ արտադրված էներգիայի շնորհիվ։ Սա տեղի է ունենում անկախ ամեն ինչից։ Արտադրվում է ստամոքսահյութ։

 

6 ժամ անց գործարկվում է միզարտադրութան ֆունկցիան։ Ջրի հետ միասին օրգանիզմից դուրս են գալիս վիտամինները և միկրոէլեմենտները։ Առաջանում է կալիումակալցիումային նյութափոխանակության աննշան դիսբալանս։

Աղբյուրը՝ blognews.am