Ամերիկացի գիտնականները հայտնաբերել են, որ հակաօքսիդանտներով հարուստ, վառ գույներով մրգերն ու բանջարեղենները նվազեցնում են ծանր նյարդաբանական հիվանդության զարգացումը:

Ուսումնասիրությանը մասնակցել են ավելի քան մեկ միլիոն մարդ, որոնցից հազարը տառապում են կողային ամիոտրոֆիկ սկլերոզով (ԿԱՍ): ԿԱՍ-ը իրենից ներկաայացնում է կենտրոնական նյարդային համակարգի դանդաղ զարգացող անբուժելի հիվանդություն, որի դեպքում վնասվում են շարժային նեյրոնները, որը հանգեցնում է կաթվածի և, որին հաջորդում է մկանային հյուծումը:

Ուսումնասիրության շրջանակներում գիտնականները տեղեկատվություններ են հավաքվել նախորդ տարում հետազոտության մասնակիցների կողմից օգտագործած սնունդի, այդ թվում նաաև մուլտիվիտամիններ և C կամ Ե վիտամիններ պարունակող հավելումների մաին: Պարզվել է, որ մարդիկ, ովքեր ուտում են կարոտինոիդներով հարուստ սնունդ, նրանց մոր 25% - ով նվազում ԿԱՍ-ի զարգացման ռիսկը:. Նրանք վարել են ակտիվ կյանք, ունեցել են լավ կրթություն, օգտագործել են վիտամին C-ով հարուստ սնունդ: Պետք է նշել, որ արդյունավետությունն ավելի արտահայտիչ էր չծխողների մոտ:
Բոլոր կարոտինոիդները չեն, որ նվազեցնում են ԿԱՍ-ի զարգացման ռիսկը:.Նման առավելությամբ օժտված են միայն բետակարոտինը և լյուտեինը:
Սակայն, արայժմ պարզ չէ, թե որքան վառ գույնի բանջարեղեն և միրգ պետք է ուտել, որպեսզի նվազեցվի ԿԱՍ-ի զարգացումը:

Ուսումնասիրության, հետազոտողները հավաքվել տեղեկատվություն սնուցման հետազոտության մասնակիցների նախորդ տարվա ընթացքում, այդ թվում, օգտագործման multivitamins եւ լրացումներով, ինչպես նաեւ վիտամին C կամ Ե. Այն էր, հայտնաբերեց, որ մարդիկ, ովքեր ուտում սնունդ հարուստ carotenoids, ռիսկի als է 25% - ով ցածր. Այդ մարդիկ ակտիվ, մի լավ կրթություն, ուտում սնունդ հարուստ է վիտամին C- Պետք է նշել, որ այդ ազդեցությունը ավելի պարզ է չծխողների: