Բաղադրիչներ
- Լցոնի համար՝
- ընկույզ - 250 գ
- շաքարի փոշի - 250 գ
- դարչին - 0,5 թ/գ
- մեխակ - 1 պտղունց
- Օշարակի համար՝
- շաքարավազ - 200 գ
- ջուր - 200 մլ
- հյութ կիտրոնի - 1 ճ/գ
- Խմորի համար՝
- ձու - 1 հատ
- կաթ - 200 մլ
- կարագ - 50 գ
- աղ - 1 պտղունց
- ալյուր - 500 գ
- Բակլավային քսելու համար՝
- ձվի դեղնուց - 1 հատ
- ջուր - 1 թ/գ
- կարագ - 50 գ
- Շերտերին քսելու համար՝
- կարագ - 100 գ
Պատրաստման եղանակը
Պատրաստում ենք խմորը, լցնում ենք ալյուրը, ավելացնում աղը, այնուհետև ալյուրի մեջտեղում անցք ենք բացում և կոտրում ձուն: Ավելացնում ենք հալեցրած կարագը և տաք կաթը:
Խմորը 10 րոպե հունցում ենք․ պետք է ստանանք ձեռքերին չկպչող խմոր: Հունցելուց հետո ծածկում ենք և 30 րոպեով թողնում, որ հանգստանա:
Այնուհետև խմորը բաժանում ենք 20 միանման մասերի և ծածկում սրբիչով:
Վերցնում ենք առաջին խմորը և օվալաձև բարակ գրտնակում: Բացված շերտին հալեցրած կարագ ենք քսում: Նույնը կրկնում ենք մյուս խմորների հետ:
Պատրաստում ենք լցոնը: Ընկույզը մանրացնում ենք և խառնում շաքարի փոշու, դարչինի և մեխակի հետ: Խմորի վրա մի քիչ լցոն ենք շաղ տալիս:
Մետաղական ձողի (կամ մատիտի) օգնությամբ փաթաթում ենք շերտը:
Ահա այսպես:
Այժմ հավաքում են խմորը ձողի վրա ահա այսպես․
Ձողը հանում ենք և խմորի ծայրերը ներս մտցնում:
Յուղաթղթապատ ձևամանի մեջ շարում ենք խմորները:
Ձվի դեղնուցն ու 1 թ/գ ջուրը հարում ենք և քսում բակլավայի վրա: Թխում ենք 200 աստիճան տաքացրած ջեռոցում 10 րոպե, այնուհետև ջերմաստիճանն իջեցնում ենք 180-ի: Բակլավաներին քսում ենք հալեցրած կարագը և շարունակում թխել 40 րոպե:
Խմորը 10 րոպե հունցում ենք․ պետք է ստանանք ձեռքերին չկպչող խմոր: Հունցելուց հետո ծածկում ենք և 30 րոպեով թողնում, որ հանգստանա:
Այնուհետև խմորը բաժանում ենք 20 միանման մասերի և ծածկում սրբիչով:
Վերցնում ենք առաջին խմորը և օվալաձև բարակ գրտնակում: Բացված շերտին հալեցրած կարագ ենք քսում: Նույնը կրկնում ենք մյուս խմորների հետ:
Պատրաստում ենք լցոնը: Ընկույզը մանրացնում ենք և խառնում շաքարի փոշու, դարչինի և մեխակի հետ: Խմորի վրա մի քիչ լցոն ենք շաղ տալիս:
Մետաղական ձողի (կամ մատիտի) օգնությամբ փաթաթում ենք շերտը:
Ահա այսպես:
Այժմ հավաքում են խմորը ձողի վրա ահա այսպես․
Ձողը հանում ենք և խմորի ծայրերը ներս մտցնում:
Յուղաթղթապատ ձևամանի մեջ շարում ենք խմորները:
Ձվի դեղնուցն ու 1 թ/գ ջուրը հարում ենք և քսում բակլավայի վրա: Թխում ենք 200 աստիճան տաքացրած ջեռոցում 10 րոպե, այնուհետև ջերմաստիճանն իջեցնում ենք 180-ի: Բակլավաներին քսում ենք հալեցրած կարագը և շարունակում թխել 40 րոպե:
Պատրաստում ենք օշարակը: Կաթսայի մեջ լցնում ենք ջուրը, հասցնում եռման, ավելացնում ենք շաքարավազն ու կիտրոնահյութը և խառնում այնքան, մինչև շաքարավազը լիովին հալչի: Թողնում ենք՝ հովանա:
Բակլավայի վրա լցնում ենք օշարակն ու թողնում 4-5 ժամ, որպեսզի վերջինս ներծծվի:
Ահա և վերջ:
Վայելում ենք:
Հրաշք բակլավա, որը կդառնա մեր սեղանի զարդը։